1. Waarom een zonnepaneel op mijn camper?

De twee meest voorkomende redenen om je camper te voorzien van zonnepanelen zijn de volgende: De eerste reden is vanwege de vrijheid die het biedt, je kunt eenvoudig met een zonnepaneel systeem geheel onafhankelijk zijn en letterlijk overal kamperen waar en wanneer je maar wilt. Reden twee gaat over kosten, je betaalt op een camping al gauw enkele euro’s per dag voor stroom, dit loop al snel in de papieren, wanneer je dit zelf opwekt en hier niet van afhankelijk bent, verdient het zonnepaneel systeem op uw camper zichzelf terug en heb je altijd gratis stroom.

2. Welk vermogen oftewel hoeveel watt piek (Wp) moet het zonnepaneel zijn?

Dit is afhankelijk van een aantal factoren. De belangrijkste zullen we nu bespreken. Is het systeem bedoeld als ondersteuning of wil je volledig onafhankelijk kunnen staan. Men noemt dit ook wel off-grid gaan. Wanneer je off-grid wilt gaan is het belangrijk om inzicht in je verbruik te hebben. Pas dan weet je hoeveel stroom je moet opwekken om niet afhankelijk te zijn van een paal op de camping. Om een snelle indicatie te krijgen van het benodigde vermogen kun je twee dingen doen. Methode 1: je kunt van elk apparaat in je camper opschrijven hoeveel watt ze gebruiken en dit vermenigvuldig je met het aantal uur dat je ze per dag gebruikt. Bijvoorbeeld TV 50 watt 2 uur is een totaal van 50*2=100 Watt en omdat je dit in uren uitdrukt wordt het dan 100 Watt/uur afgekort naar 100Wh. Alle apparaten bij elkaar is dan je totaal benodigde energievraag per dag. Methode 2: bestaat uit een praktische test: we beginnen met de accu van de camper volledig op te laden door de buitenaansluiting op de stroom aan te sluiten. Wanneer de accu volledig is opgeladen gaan we de camper gebruiken zoals we normaal doen en houden bij wanneer de camper de stroom afsluit. Op dat punt hebben we ongeveer 50% van de accu verbruikt en is de onderspanningsbeveiliging in werking gegaan. Het is nu tijd om bij de huishoudaccu te gaan kijken en op zoek te gaan naar het aantal Ampère per uur (Ah). Dit staat vermeld op het label. Wanneer je dit gevonden hebt neem je hiervan de helft, tenslotte is de accu ongeveer voor de helft leeg en vermenigvuldig je dit met 12 Volt. De 12 Volt is het voltage van de accu. Bijvoorbeeld op de accu staat 100Ah, de helft hiervan is 50Ah wanneer we dit vermenigvuldigen met 12 volt komt hier uit 50*12=600 Watt per uur (Wh). Het enige wat we hier nog moeten doen is deze 600 Wh delen door het aantal dagen dat er zit tussen het volledig opladen van de accu en het uitschakelen van het systeem. Stel dat dit 2 dagen is dan delen we 600 Wh door 2 dagen = 300 Wh per dag. We weten nu dat het zonne-energiesysteem 300 Wh per dag moet opwekken om volledig onafhankelijk te kunnen zijn. Uiteraard moet je eenzelfde beoordeling doen als je niet off-grid gaat en dan het benodigde afstemmen op het aantal dagen dat je zonder walstroom wilt doorbrengen. Goed om te weten, je kunt niet te veel zonne-energie hebben.

3. Glazen zonnepanelen of misschien toch flexibele zonnepanelen?

Flexibele zonnepanelen zijn heel erg mooi, super licht en gaan tegenwoordig dankzij een toplaag van ETFE tot wel 10 jaar mee. Toch hebben deze panelen ook nadelen ten opzichte van glazen panelen. Ze zijn duurder, warmen eerder op waardoor het vermogen afneemt, en ondanks de levensduur tot 10 jaar is dat nog steeds minder dan de +25 jaar die glazen zonnepanelen mee gaan. Daarom adviseren wij het volgende; heb je de mogelijkheid om glazen panelen te plaatsen dan verdient dit de voorkeur. Ben je beperkt door gewicht en of hoogte of heeft u een hellend oppervlak dan zijn flexibele panelen de perfecte oplossing. In alle andere gevallen bent u beter af met een glazen zonnepaneel. De glazen zonnepanelen worden met montage hoekstukken vastgezet op uw dak en op die manier een paar centimeter boven het dak getild waardoor er lucht onderdoor kan stromen, wat ervoor zorgt dat de panelen kunnen afkoelen wat een positief effect heeft op het vermogen.  

4. Wat levert een zonnepaneel nou op?

Nu weten we wel hoeveel Wh we nodig hebben maar hoe vertaald zich dat nou naar een zonnepaneel. Zonnepanelen worden uitgedrukt in watt piek oftewel het piek vermogen wat ze kunnen leveren. Het is goed om te weten dat dit zelden tot nooit gehaald wordt, dit omdat watt piek uitgaat van test condities en niet zoals de praktijk. Terug naar wat een zonnepaneel oplevert per jaar, om het makkelijk te houden beperken wij ons tot Nederland. Ga je zuidelijker dan zal het meer zijn. Ga je noordelijker zal het minder zijn. Onderstaande tabel geeft de opbrengt per maand aan in % van het gehele jaar. Zo geeft de maand maart bijvoorbeeld 8% van de jaaropbrengst. Als vuistregel kun je zeggen dat een paneel 0,9 maal zijn watt piek oplevert in kilowatt/uur per jaar. Zo zal een paneel van 120 Watt piek per jaar een verwachte opbrengst hebben van 120*0,9 = 108kWh. Omdat dit per jaar is komt onderstaande tabel van pas. We nemen maart als voorbeeld, 8% van 108kWh = 8,64kWh. Om nu de gemiddelde verwachte opbrengt per dag te berekenen nemen we 8,64kWh en delen dit door de 31 dagen van maart. Hier komt uit 0,279kWh oftewel 279Wh.

5. Bewolkt, levert het zonnepaneel nog wel stroom?

Zeker weten, de naam zonnepaneel doet anders vermoeden maar niets is minder waar. Er is geen verschil tussen zonnepanelen en daglicht panelen ze zijn allemaal opgebouwd uit dezelfde zonnecellen. De naam zonnepaneel komt van het proces wat zich in het paneel afspeelt namelijk het omzetten van zonlicht in energie. Elk licht ook het licht wat zichtbaar is bij bewolking komt natuurlijk van de zon. Uiteraard komt er minder energie van de panelen bij bewolkt weer en meer energie bij zonnig weer.

6. De laadregelaar ook niet geheel onbelangrijk

Een belangrijke schakel in het gehele systeem is de laadregelaar. De laadregelaar regelt zoals de naam het al zegt het laden. Wanneer je wilt dat je accu lang mee gaat is het noodzakelijk dat deze op het juiste voltage en ook op de juiste manier geladen wordt. Er zijn twee types laadregelaars; de zogenoemde PWM-regelaars en MPPT-regelaars. Beide types dragen zorg voor uw accu en zorgen dat deze op de juiste manier geladen wordt. Het verschil zit hem in hoe de regelaar energie van het paneel haalt. Een PWM-regelaar belast het zonnepaneel totdat deze het voltage van uw accu heeft en laad op deze manier uw accu op. In de praktijk betekent dit dat als jouw paneel 17 volt levert en jouw accu 13 volt is hiervan 4 volt niet gebruikt wordt. Voordeel van deze regelaars is dat ze direct beginnen met laden zodra het zonnepaneel het voltage van de accu bereikt dit is al vroeg in de ochtend. Een MPPT-regelaar zoekt constant het punt op waarbij het paneel het meeste vermogen levert. Bij deze regelaar wordt deze 4 volt gebruikt en omzet naar vermogen om te laden. Om dit maximale punt te vinden hebben deze MPPT-regelaars een opstart voltage nodig die 5 volt hoger ligt dan de accu. Hierdoor zal de regelaar later opstarten dan de PWM-regelaar maar wanneer eenmaal opgestart zal deze dus meer energie van het paneel halen. Wil je volledig gebruik maken van de capaciteit van een MPPT-regelaar dan kun je twee panelen in serie aansluiten en zo het voltage verdubbel waardoor de regelaar sneller opstart.

7. Zelf installeren of misschien toch laten doen?

Soms is het installeren van iets elektronisch in je camper best een ding, je moet tenslotte dingen aansluiten op de accu en een gat boren in je dak en daarbij de kabels ook nog eens netjes wegwerken. Toch is het eenvoudig zelf te doen en hierbij kan je gebruik maken van onze duidelijke handleiding die je kan downloaden van onze website. Uiteindelijk valt het aansluiten op de accu ook erg mee en komt het neer op het aansluiten van twee draden van de regelaar naar de accu en vervolgens twee draden van het zonnepaneel naar de regelaar en dan is het elektrisch al helemaal aangesloten en werkend.

8. Is mijn camper accu wel geschikt voor een zonnepaneel?

Het antwoord op deze vraag is volmondig ja. Elke accu die in uw camper zit is geschikt om te laden met zonne-energie of het nou een lithium, AGM, GEL of semi tractie accu is zowel de PWM als de MPPT-laadregelaar kan deze perfect opladen. Voor lithium batterijen moeten er mogelijk instellingen gewijzigd worden, vraag dat daarom altijd bij ons na. De accu wordt ook opgeladen als je aan de walstroom staat en tijdens het rijden, de laadregelaar van het zonnepaneel werkt hiermee perfect samen jij hoeft hiervoor dan ook geen extra voorzieningen te maken.

9. Tot slot. Ik heb zonnepanelen en nu dan?

Nu kan je gaan genieten, het zonnepaneel systeem op jouw camper is vrijwel onderhoudsvrij. Omdat het zonnepaneel vlak gemonteerd wordt op het dak van jouw camper kan het voorkomen dat vuil zich ophoopt op het paneel en dit vuil heeft een negatieve invloed op de opbrengst, er komt immers minder zon op de cellen. Je kan dit eenvoudig oplossen door met wat water het vuil van het zonnepaneel te spoelen en vervolgens met een zachte doek verder schoon te maken.

 

Nog geen zonnepaneel op uw camper?

klik op onderstaande link om naar onze complete sets voor uw camper te gaan.

Complete zonnepanelen sets camper