Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig op mijn camper

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig op mijn camper

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig op mijn camper

Bij vctrade.nl krijgen wij regelmatig de vraag hoeveel zonnepanelen zijn er nodig op de camper. Hoewel een erg goede vraag is er niet een eenduidig antwoord en waarom die er niet is leggen wij graag uit.

De opbrengt van zonnepanelen is erg afhankelijk van de tijd van het jaar. Zo levert een zonnepaneel in de zomermaanden 7x zoveel energie als in de wintermaanden. Ga je graag met je camper in het voorjaar en het najaar op pad en wil je kunnen vertrouwen op energie opgewerkt door je eigen zonnepanelen zul je meer zonnepanelen op je camper nodig hebben.

Daarnaast is de locatie van invloed zo is de zon in Spanje sterker dan in Nederland en hierdoor zal het systeem significant meer opleveren. Andersom gaat dit ook op, in Noorwegen is de zon minder sterk dan in Nederland en hiervoor levert het systeem minder op.

Het aantal dagen dat je stilstaat tussen twee ritten met je camper maakt ook uit. Als je namelijk elke drie dagen van sta plek wisselt hoeft je zonnepaneel en accu alleen te voorzien voor die drie dagen want je huishoud accu wordt tijdens het rijden ook opgeladen. Om de huishoud accu volledig vol te krijgen zul je wel een uur of 2-3 moeten rijden. 

Ook het aantal verbruikers is van invloed op de vraag hoeveel zonnepanelen er nodig zijn op de camper. Wanneer je alleen led-verlichting en de waterpomp gebruikt heb je aanzienlijk minder zonnepanelen op je camper nodig dan wanneer je via een zware omvormer een koffie machine wilt gebruiken. Een andere grootverbruiker is de koelkast. Wanneer de koelkast op gas kan is het een absorptie koelkast dit type gebruikt erg veel stroom en kan het beste op gas werken en alleen wanneer de motor draait op 12 volt dit omdat je tijdens het rijden het gas niet open wilt laten staan. Heb je een compressor koelkast dan gaat dit prima via de zonnepanelen op uw camper. 

Wil je meer informatie over zonnepanelen op uw camper klik dan op de volgende link: zonnepanelen camper.

Wanneer u nog twijfelt over welk zonnepaneel en hoeveel u er nodig heeft neem dan contact op met ons want wij helpen u graag verder.

 

Terug naar blog