Collectie: Zonnepaneel camper: alles over zonnepanelen voor uw camper

Waarom een zonnepaneel op mijn camper

Dat zonnepanelen op je camper steeds populairder worden is natuurlijk niet voor niets want zeg nou zelf wie wil nou niet zijn eigen energie opwekken. Met een zonnepanelen set op je camper ben je niet afhankelijk van camper plekken met vaste stroom aansluitingen. Daarnaast ben je lekker groen bezig en bespaart het ook nog eens een leuk bedrag waarmee je andere leuke dingen kunt doen. Moeilijk? Ik dacht het niet, zolang je met een aantal dingen rekening houdt kan je eigenlijk iedere camper voorzien van zonnepanelen. Wij hebben al een aantal systemen voor u samengesteld, zo wordt het wel heel makkelijk. De zonnepaneel set 120 watt monokristalijn is onze meest verkocht set. Daarnaast kunnen wij volledig op maat voor u een systeem samenstellen.

Zonnepanelen camper gemonteerd

Is mijn camper geschikt voor zonnepanelen?

 

Laten we het zo zeggen alle campers zijn geschikt voor zonnepanelen. Een camper heeft minimaal twee accu’s; één start accu en één of meerdere huishoud accu’s. De huishoud accu wordt ook wel de accessoire of de leef accu genoemd. Deze accu wordt gebruikt om alle elektronische apparatuur in je camper te laten werken. Elke soort accu die in uw camper kan zitten is geschikt om te laden met zonne-energie of het nou een lithium, AGM, GEL of semi tractie accu is, onze PWM en de MPPT-laadregelaars kunnen deze perfect opladen. Voor lithium batterijen moeten er mogelijk instellingen gewijzigd worden, vraag dat daarom altijd na bij ons. Het idee is simpel; wanneer we zorgen dat deze accu altijd vol zit kunt u lekker leven vanuit deze accu. Je kunt deze accu op meerdere manieren laden, zo kan je deze accu laden via de dynamo, bij een fabriekscamper is dit standaard zo ingericht en wordt dit geregeld via het elektronische controlesysteem. Ditzelfde systeem regelt ook dat de accu geladen wordt wanneer u de camper aan de vaste stroompaal verbindt. De derde optie is deze accu in uw camper laden via een zonnepaneel systeem. Vaak zit dit niet standaard in de camper en alleen de nieuwere campers hebben als mogelijke fabrieksoptie een zonnepaneel voorbereiding. Wanneer we de accu in de camper willen opladen met een zonnepaneel zullen we dus een zonnepaneel op het dak van de camper moeten plaatsen waarbij het belangrijk is dat er voldoende ruimte op het dak aanwezig is en dat het zonnepaneel vrij van schaduw kan liggen. Omdat zonnepanelen binnenin in serie zijn aangesloten, dat wil zeggen dat de plus van de cel aangesloten zit op de min van de volgende, heeft een beetje schaduw al een sterke vermindering van vermogen tot gevolg. Dit willen we dus als het even kan voorkomen. Een 120 watt paneel vrij van schaduw levert meer energie gedurende de dag dan een 175 watt paneel waar de hele dag (deels) schaduw van bijvoorbeeld de schotel op valt. Hou hier dus rekening mee met uw keuze.

 

Camper zonnepanelen: Maar wat heb ik dan allemaal nodig?

Nu je weet dat je camper geschikt is voor zonnepanelen en je weet hoeveel ruimte je beschikbaar hebt voor zonnepanelen vraag je je natuurlijk af wat je dan precies nodig hebt? Het antwoord op deze vraag zal je wellicht meevallen. Het belangrijkste component hebben we hierboven al even besproken; dat is het zonnepaneel. Toch valt hier nog meer over te vertellen. Zo zijn de twee meest gebruikte types zonnepanelen de monokristallijnen en de polykristallijnen zonnepanelen. Simpel gezegd is het verschil tussen deze twee dat de monokristallijnen gemaakt worden van cellen die uit een enkel kristal bestaan. En polykristallijnen panelen bestaan uit cellen die uit meerdere kristallen bestaan. De verschillen tussen deze twee soorten zijn relatief klein. Zo zijn poly panelen gevoeliger voor diffuus licht (bewolkte dag), en mono panelen gevoeliger voor directe instraling. Doordat monokristallijnen cellen efficiënter zijn, meer opbrengst per cm2, zijn de panelen over het algemeen kleiner dan eenzelfde watt piek polykristallijnen paneel. De opbrengst van de twee soorten is nagenoeg gelijk. Met andere woorden een 100Watt piek polykristallijnen paneel levert per jaar om en nabij net zoveel als een monokristallijnen paneel.

 

Zonnepanelen camper: Bewolkt, levert het zonnepaneel nog wel stroom?

Zeker weten, de naam zonnepaneel doet anders vermoeden maar niets is minder waar. Er is geen verschil tussen zonnepanelen en daglicht panelen ze zijn allemaal opgebouwd uit dezelfde soort zonnecellen. Natuurlijk zit er wel kwaliteitsverschil in de cellen zelf wat kan zorgen voor een hogere of lagere opbrengst maar dat er cellen zijn die bij daglicht beter presenteren is niet zo. Onze zonnepanelen zijn opgebouwd uit klasse A zonnecellen wat inhoudt dat dit gegarandeerd de hoogste opbrengst en langste levensduur betekent bij zowel volle zon en bij daglicht. De naam zonnepaneel komt van het proces wat zich in het paneel afspeelt namelijk het fotovoltaïsche effect wat niets meer is dan het omzetten van zonlicht in energie. Elk licht ook het licht bij bewolking komt natuurlijk van de zon. Uiteraard komt er minder energie van de panelen bij bewolkt weer en meer energie bij zonnig weer.

 

Glazen zonnepanelen of flexibele zonnepanelen op mijn camper?

Flexibele zonnepanelen zijn heel erg mooi, super licht en gaan tegenwoordig dankzij een toplaag van ETFE tot wel 10 jaar mee. Toch hebben deze panelen ook nadelen ten opzichte van glazen panelen. Ze zijn duurder, warmen eerder op waardoor het vermogen afneemt, en ondanks de levensduur tot 10 jaar is dat nog steeds minder dan de +25 jaar die glazen zonnepanelen meegaan. Daarom adviseren wij het volgende; heb je de mogelijkheid om glazen panelen te plaatsen dan verdient dit de voorkeur. Ben je beperkt door gewicht en of hoogte of heeft u een hellend oppervlak dan zijn flexibele panelen de perfecte oplossing. In alle andere gevallen bent u beter af met een glazen zonnepaneel.

zonnepaneel close up - vctrade.nl

Welk vermogen oftewel hoeveel watt piek (Wp) moet het zonnepaneel op mijn camper zijn?

Hoeveel watt piek moet mijn zonnepaneel voor op de camper zijn? Dit hangt van drie dingen: ten eerste van het doel wat je voor ogen hebt met het systeem. Is dit het verblijf verlengen of volledig off-grid gaan (dat wil zeggen volledig onafhankelijk zijn van een vaste aansluiting). Ten tweede wat voor apparatuur moet hierop werken en hoeveel uren per dag. Ten derde in welke periode van het jaar moet dit systeem werken, zo levert de maand december slechts twee procent van de jaaropbrengst doordat de dagen kort zijn en met weinig zonnekracht. Wanneer je een koelkast op gas hebt (absorptie koelkast) kan ik nu alvast verklappen dat deze niet geschikt is voor zonne-energie, ze gebruiken namelijk simpelweg te veel energie. Alleen compressor koelkasten zijn geschikt voor zonne-energie, deze zijn wel tot een factor 7x zo zuinig met energie als een absorptie koelkast. Bij een compressor koelkast wordt vaak het verbruik per 24 uur gegeven. Wanneer dit niet het geval is kan je dit eenvoudig zelf berekenen. Een compressor koelkast staat in de regel 20% van de tijd aan, heb je een compressorkoelkast waar op het label staat 65 watt betekent dit in de praktijk dat de koelkast 65 * 20% = 13 watt per uur gebruikt. Om globaal te berekenen hoeveel watt piek het zonnepaneel moet zijn maken we een tabel zoals hieronder. Hier vullen we het wattage van het apparaat in en het aantal uren per dag dat u dit apparaat gebruikt. Om het jou gemakkelijk te maken hebben we alvast een voorbeeldberekening gemaakt.

verbruikstabel energie camper

Tabel 1: uitreken tabel verbruik per dag (24 uur).

Nu we weten dat we circa 380 wattuur per dag nodig hebben kunnen we in onderstaande tabel opzoeken welk paneel past bij ons verbruik. In dit voorbeeld gaan we uit van de maanden april tot en met september. Een 120 watt piek paneel heeft in April met 432 wattuur ruim genoeg, en in de maand september met 360 wattuur slechts 20 watt minder dan benodigd. In dit geval kunnen we iets interen op de aanwezige accu. 20 watt is 1,5Ah per dag wat we te kort komen. Met een accu van 100Ah houden we dit dus nog steeds erg lang vol.

opbrengt zonnepaneel camper jaar

Tabel 2: gemiddelde opbrengst per dag in wattuur.

 

De laadregelaar van mijn camper zonnepaneel ook niet geheel onbelangrijk

Het tweede belangrijke component is de laadregelaar. De laadregelaar zet de spanning die uit het zonnepaneel op uw camper komt om naar de juiste spanning om jouw accu te laden. De laadregelaar doet nog veel meer; laden in fases zoals bulk, druppel, egalisatie en hij stopt als jouw accu vol zit. De laadregelaar zorgt er dus voor dat je accu langer mee gaat door hem op precies de manier te laden die je accu fijn vindt. Net als bij zonnepanelen zijn er ook bij laadregelaars twee types te onderscheiden. De PWM-regelaar en de MPPT-regelaar. De PWM-regelaar is de simpelste van de twee maar bewezen betrouwbaar. De PWM-regelaar belast het zonnepaneel tot het voltage gelijk is aan de accu en laad op deze manier de accu bij. Daarnaast bepalen slimme algoritmes wanneer welke laad fase benodigd is en houdt zo uw accu in topconditie. De MPPT-regelaar heeft ook aan de zonnepanelen ingang slimme algoritmes draaien, deze algoritmes zijn continue het punt aan het zoeken waarop het zonnepaneel de meeste stroom kan leveren. Hieraan dankt deze regelaar ook zijn naam MPPT wat een afkorting is van Maximum Power Point Tracking oftewel deze regelaar zoekt het punt waarop het zonnepaneel de meeste stroom levert. Een PWM-regelaar begint direct met laden zodra het voltage van het zonnepaneel het voltage van de accu overschrijdt, MPPT-regelaars hebben vaak een overschrijding nodig van 5 volt ten opzichte van de accu voordat ze opstarten. Bijvoorbeeld de accu is 13,2 volt wanneer je wakker wordt want je hebt wat tv gekeken en verlichting gebruikt terwijl het donker was en het zonnepaneel niet bijlaadde. Het zonnepaneel moet dan 18,2 volt geven voordat de MPPT-regelaar opstart. De PWM-regelaar begint al met laden zodra het voltage groter is dan 13,2 volt. Afhankelijk van de omstandigheden haalt een MPPT-regelaar 10-30% meer energie van het paneel. Een MPPT-regelaar is aanzienlijk duurder dan een PWM-regelaar, per systeem moet dus afgewogen worden wat voor jou de beste optie is.

zonne-energie camper ingebouwd

Wanneer je een systeem met twee zonnepanelen op je camper wilt hebben is het bijna altijd beter om een MPPT-regelaar te gebruiken. De zonnepanelen op je camper kunnen dan in serie, dit betekent dat de plus van paneel één op de min van paneel twee, aangesloten wordt wat ervoor zorgt dat je de twee voltages van de zonnepanelen bij elkaar op mag tellen zodoende krijg je al bij het minste zonlicht die vijf volt overschrijding en begint de MPPT-regelaar de accu te laden. Uitzondering op bovenstaande is wanneer je twee panelen hebt waarvan er één geheel of gedeeltelijk in de schaduw ligt in dit geval is het beter om de zonnepanelen parallel aan te sluiten middels y split connectoren. Het paneel in de schaduw zal dan geen negatief effect hebben op het paneel in de zon.

Zonnepaneel camper serie versus parallel aansluiting

Kan ik dan elke regelaar met elk zonnepaneel gebruiken? Nee het zonnepaneel en de regelaar moeten op elkaar afgestemd zijn. Let daarom dus goed op het maximale aansluitvermogen van de regelaar. Bij twijfel vraag het ons wij helpen jou graag op weg. Vrijwel alle laadregelaars hebben een eenvoudige led aanduiding die aangeeft of het systeem werkt, of het systeem aan het laden is en ook hoe vol je accu zit. Wanneer je geen degelijke aanduiding in je camper hebt zitten, of wanneer je gewoon alles wilt weten is het mogelijk om op de laadregelaar een remote display of een bluetooth module aan te sluiten. Je kunt dan op het display of in de bijbehorende app zien hoeveel het zonnepaneel laadt en hoe vol je accu is. Wat je niet kunt zien op dit display is hoeveel stroom er uit je accu gaat dit gaat immers direct uit je accu en niet via de laadregelaar. Vaak zit er op een laadregelaar nog een uitgang, deze uitgang wordt aangeduid als load of met een lamp als symbool. Deze uitgang staat in verbinding met je accu en hier kun je dus stroom uit halen. Het voordeel van deze uitgang is dat deze dient als batterij beschermer, met andere woorden deze uitgang wordt uitgeschakeld als je accu bijna leeg is om diep ontladen te voorkomen. Let wel op de, uitgang is vaak beperkt tot het vermogen van de regelaar zelf. Zo kan een 10 Ampère regelaar dus 10 Ampère via de uitgang leveren dit staat gelijk aan ongeveer 120 watt. Wanneer je de uitgang overbelast zal deze ook uitschakelen en pas weer in te schakelen zijn als je deze belasting ontkoppelt.

Daarnaast bevat een zonnepaneel systeem op een camper ook een stroomkabel. Deze kabel zit tussen het zonnepaneel en de laadregelaar en tussen de laadregelaar en de huishoud accu. Het is belangrijk dat hiervoor solar kabel gebruikt wordt. Deze kabel is UV-bestending en daarvoor geschikt voor buitengebruik. Een niet geschikte kabel brokkelt na verloop van tijd af. Iedere kabel waar stroom overheen gaat heeft een verlies, men noemt dit spanningsval over de kabel. Grofweg twee factoren bepalen hoeveel dat verlies is, de eerste factor is de lengte van de kabel het advies is dan ook dit zo kort mogelijk te houden en waar mogelijk het zonnepaneel zo dicht mogelijk boven de accu te plaatsen op jouw camper zodat de kabel recht naar beneden kan. De tweede factor is de diameter van de kabel hoe dikker de kabel hoe minder verlies aan de andere kant hoe dikker de kabel hoe duurder en hoe lastiger dit door de camper naar de accu te brengen is. Wij adviseren als dikte 4mm2 te gebruiken, dit is de perfecte middenweg wat betreft verlies, prijs en verwerking. Om de kabel netjes en waterdicht je camper in te brengen kun je een dakdoorvoer gebruiken. Dit is een klein kastje die je op het dak van je camper lijmt met dezelfde kit als de hoekstukken. Deze dakdoorvoer kan je bij de complete sets aanvinken als optie. De al meegeleverde Sikaflex kit is meer dan genoeg om ook de dakdoorvoer te lijmen.

Het zonnepaneel op de camper wordt gemonteerd middels montage hoekstukken. Dit zijn kunststof onderdelen van Acrylonitril Butadieen Styreen oftewel ABS. ABS is een zeer sterke kunststof met een lange levensduur en een hoge bestendigheid tegen chemicaliën wat het uitermate geschikt maakt om zonnepanelen op uw camper mee te monteren. Het zonnepaneel wordt in de hoekstukken gelijmd en of geschroefd en vervolgens op het dak gelijmd met Sikaflex 252 kit welke ontworpen is voor deze toepassing. Het is niet noodzakelijk om het zonnepaneel op de camper vast te schroeven, natuurlijk mag dit wel maar de kit is meer dan sterk genoeg om het zonnepaneel te houden onder alle omstandigheden. Hou met het bepalen van de ruimte voor je zonnepaneel rekening met het feit dat de hoekstukken circa 60 mm op de hoeken uitsteken

zonnepaneel camper afmetingen

Hieronder een lijst met benodigde producten mocht u zelf een zonnepanelen set op uw camper willen samenstellen.

  • Zonnepaneel
  • Laadregelaar
  • Montage hoekstukken
  • Kabel
  • Montage kit
  • Connector set
  • Dakdoorvoer
  • Remote display of bluetooth module (optioneel)

Wij staan voor jou klaar om een systeem samen te stellen.

 

En dan komt de installatie van het zonnepaneel op de camper...

In het begin kan het zelf installeren van een zonnepaneel op de camper als een uitdaging overkomen. Tenslotte moet je ingrijpen op het bestaande elektra systeem, een gat in het dak boren om de kabels naar de accu toe te krijgen en daarna moeten we nog goed nadenken over hoe we de kabel netjes weg kunnen werken. Toch is deze klus eenvoudiger dan je zou denken, en vraagt weinig technische kennis maar vraagt vooral twee rechterhanden en wat tijd. De hele installatie bestaat slechts uit enkele stappen. De eerste stap is het zonnepaneel op het dak lijmen. De tweede stap is een gat boren boven één van de kasten om de kabel naar binnen te brengen. Waar mogelijk doe je dit boven de locatie van je accu zodat de kabel recht naar beneden kan. Als derde stap monteer je de laadregelaar in de buurt van je accu en sluiten de plus en min van de regelaar op de plus en min van je accu. Als vierde stap sluiten we de kabel die vanaf het zonnepaneel komt aan op de regelaar en op dit moment is het systeem volledig werkzaam. Meteen genieten? Ja maar de kit (het paneel en de dakdoorvoer) moet wel minimaal 24 drogen voordat je veilig op pad kan. Wij hebben een uitgebreide handleiding voor de installatie van zonnepanelen op jouw camper die je kan uitprinten of bekijken op jouw tablet of telefoon. Met deze handleiding kan het niet mis gaan download installatie handleiding. Of bekijk hieronder de instructie video.


Zonnepaneel camper: Net dat beetje extra.

Nu hebben we er alles aan gedaan om zoveel mogelijk energie van het zonnepaneel op de camper te halen maar wist je dat je met eenvoudige energiebesparende aanpassingen ook een groot verschil kunt maken? Hoewel op het eerste gezicht een halogeenlampje van 20 watt niet veel lijkt loopt dit toch op zeker wanneer je er drie of vier hebt die allemaal een paar uurtjes per dag aan staan. Een led variant van dit zelfde lampje gebruikt slechts twee watt. Als je dan bedenkt dat een moderne 51cm led tv 18 watt verbruikt wanneer hij aan staat dan is dit precies de besparing die je realiseert door één halogeenlamp te vervangen door een led lamp dit is de moeite waard toch? De tweede tip is voor de hand liggende maar wordt toch vaak over het hoofd gezien, zet niet gebruikte apparatuur echt uit, vaak gebruiken deze apparaten alsnog stroom. Een goed voorbeeld hiervan is een tv-ontvanger welke in stand-by nog steeds een aanzienlijk sluip verbruik heeft. Nu kan je gaan genieten, het zonnepaneel systeem op jouw camper is vrijwel onderhoudsvrij. Omdat het zonnepaneel vlak gemonteerd wordt op het dak van jouw camper kan het voorkomen dat vuil zich ophoopt op het paneel en dit vuil heeft een negatieve invloed op de opbrengst, er komt immers minder zon op de cellen. Je kan dit eenvoudig oplossen door met wat water het vuil van het zonnepaneel te spoelen en vervolgens met een zachte doek verder schoon te maken.

 

Zonnepanelen camper: Zelfbouw camper

Ben je zelf een camper aan het bouwen en moet je het elektra systeem nog helemaal aanleggen? Wij hebben wij hier veel ervaring mee en kunnen hierbij helpen inclusief het zonnepaneel op de camper, de accu, de acculader, het laden van je huishoud accu via de dynamo, 220 volt voorziening en meer. Gezien de complexiteit is hiervoor overleg nodig en betreft het maatwerk. Ben je hierin geïnteresseerd? Neem dan contact met ons op zodat wij een geheel systeem voor jou op maat kunnen samenstellen.